Veertigdagentijd: voorbereiding op Pasen begint met Aswoensdag

Op 6 maart begint de veertigdagentijd of vastentijd. Het is traditioneel een tijd van ‘boete en inkeer’. Het woord ‘inkeer’ begrijpen we gemakkelijk. We komen tot onszelf, ontdekken wie we zijn en dat we uiteindelijk ‘maar’ onvolmaakte mensen zijn, die fouten maken en daardoor onszelf, anderen en God tekort doen. Het woord ‘boeten’ heeft een eerder negatieve betekenis: het gaat over zichzelf iets opleggen, ascese doen, on-leuke dingen doen.

De oorspronkelijke betekenis van boete komt uit de visserij: daar wordt het herstellen van een visnet ‘boeten’ genoemd. Boeten is: het net herstellen, de relaties herstellen, het terug goed maken met God en de medemens. Wanneer boeten alleen maar te maken heeft met het ‘uitboeten van schuld’, dan is het vooral negatief. Boeten is ook: proberen het wat beter te doen in je relatie met God en de anderen. En dit vraagt uiteindelijk een inspanning.

De vasten begint met Aswoensdag: ik laat me tekenen met het askruisje als een teken dat ik maar mens ben en Gods hulp nodig heb om beter mens te worden, dat ik mijn relatie wil boeten, wil herstellen.

pastor Dominiek Deraeve sdb

Dit vind je misschien ook leuk...