het viertje van 17 november 2019

33ste zondag door het jaar

Maleachi 3,19-20a 2 Tessalonicenzen 3,7-12 Lucas 21, 5-19

Als u volhardt, zult u uw leven winnen, sluit het evangelie van vandaag. De Griekse tekst zegt het mooier: Daar staat voor ‘volharden’: hypomone – dat is: ‘onderblijven’, zeg maar zoals een zwemmer die onder water blijft en ten slotte toch boven komt, weer lucht en adem krijgt.

Wanneer Lucas in de jaren 80 schrijft, ligt Jeruzalem en met name de tempel, hét teken van Gods aanwezigheid te midden van zijn volk, in puin. Het zijn verwarrende dagen. Betekent de verwoesting dat God niet langer te midden van zijn volk woont, dat er aflossing van de wacht is? Jezus heeft tempel en synagoge nooit afgewezen. Hij wilde haar haar eigenlijke functie: ‘huis van mijn Vader’ teruggeven. Daarbij gaat het niet om de tempel per se, het gebouw. De gemeenschap waarin mensen samen komen om God te danken en te eren. Het is de belangrijkste.

In Lucas wordt de verwoesting van de tempel los gezien van het einde der tijden. Dat is het nog niet! Het zal weliswaar grote spanningen tussen joden en christenen. En hier is ieder van de christenen geroepen om te getuigen. Het getuigenis dat van hen gevraagd wordt, kan uitlopen op: getuigenis met je leven – dat zijn wij ‘martelaarschap’ gaan noemen. Op paradoxale wijze zegt Jezus dan, dat wie deze weg gaat, niet het leven verliest, maar het juist verwerft. ‘Leven’, niet in een louter biologische zin, maar in de zin van ‘wel of geen leven hebben’, in de zin van ‘waar gaat het ten-slot-te om?’. Of je hart ’t blijft doen of (ook) waarvoor het klopt. Waartoe zijn we…? Daarbij klinken hoopgevende beelden van ‘elk haartje telt’ en van volharden – hoe lang kun je het uithouden? Dat kan (kon) alleen geschreven worden vanuit een diep geloof en Godsvertrouwen. En natuurlijk met de hulp en steun van de gemeenschap waartoe we behoren. Gods zegen is met ons.

nr. 0074 Voor de week van 17 november t/m 23 november 2019

Fancy Fair, editie 2

Vorige zondag was er de tweede editie van de Fancy Fair, ten voordele van het jongerenwerk. Een aantal maanden voorbereiding achter de schermen ging eraan vooraf: Marcelina zocht en vond op enthousiaste manier heel wat spullen: kandelaars, servies, puzzels, boeken, dvd’s en kerstversiering… Heel wat parochianen bezorgden veel spullen. En dan ging ze aan de slag om de spullen te sorteren, op te blinken…

Het doel was deze keer om een pingpongtafel te kopen: zo hebben de jongeren een extra kans om zich te ontspannen. Dit is een deel van onze werking, maar ook het middel om jongeren te bereiken! En zo kunnen wij hen leren kennen, groeit er vertrouwen, en kunnen wij 1. samen met hen de werking verder uitbouwen en 2. ook op andere levensdomeinen actief zijn – in het spoor van Don Bosco!
De totale opbrengst was het heel mooie bedrag van € 766,75!! Het is echt zo mooi dat zoveel mensen van de parochie zich achter het jongerenwerk scharen, dit doet zo veel deugd!
Na het betalen van de pingpongtafel is er nog een mooi

bedrag over, wat ruimte biedt om – goed doordacht – ook een volgende stap te zetten voor andere doelen.

In naam van de jongeren en de vrijwilligers van het jongerenwerk: onze warme dank aan iedereen, in het bijzonder aan Marcelina, en iedereen die betrokken was bij het klaarzetten en de verkoop: Wil, Charlotte, Ria en Thea.

Bijbelavonden

Tijdens de adventstijd zullen er drie bijbelavonden georganiseerd worden in onze parochie. Het zal telkens weer op woensdagavond om 19.00 uur plaatsvinden. Iedereen is van harte welkom om deel te nemen in deze bijbelavonden.

Dit zijn de data:

4 december 2019                            11 december 2019                       18 december 2019

De eerste communie

Beste ouders,
Op Hemelvaartsdag donderdag 21 mei 2020 om 10.00 uur is de viering van de eerste communie voor de kinderen in de Pauluskerk. Als je kinderen hebt die 7 jaar of ouder zijn en die nog geen eerste communie hebben

gedaan, neem dan contact op met Pastor Andy sdb. De aanmelding is open tot en met 7 januari 2020.

Andy Jebarus sdb (0626841341) andy.jebarus@donbosco.be

Adventsactie kindernevendienst: Kunnen wij bij jou?

Deze tekst zal iedereen doen denken aan de tekst uit het liedje van Claudia de Breij: ‘Mag ik dan bij jou schuilen als het nergens anders kan.’

Hier in onze parochie hebben wij het relatief goed: we hebben een dak boven ons hoofd, kleding, speelgoed… Elders in Amsterdam zijn er kinderen (en hun moeders) die dat niet hebben. Zij zijn gevlucht, hebben alles en iedereen achtergelaten in een ver land. Zij kunnen om verschillende redenen niet in Nederland blijven, maar zij kunnen ook niet terug naar huis. Zij zijn nergens thuis. En moeten in Nederland wachten op een oplossing.

Maar niet voor iedereen is er al plek in de opvang. Daarom hebben we een kijkje genomen in het Wereldhuis van de protestantse Diakonie aan de Nieuwe Herengracht, naast de

Hermitage. Daar worden de kinderen (en hun moeders) begeleid naar een opvangplek en wordt ervoor gezorgd dat zij zo snel mogelijk naar school kunnen. Want, waar je ook bent, je moet altijd naar school om slimmer te worden.

Als de kinderen aankomen in het Wereldhuis bezitten ze echt niets: geen speelgoed en ook geen warme kleren voor de winter. Het Wereldhuis is afhankelijk van giften.

Daarom willen wij aan onze kinderen (en hun ouders, opa’s en oma’s) vragen hen te helpen. Niet met geld, maar met speelgoed en kleding.
Er is concreet behoefte aan winterkleding voor kinderen tot 12 jaar, vooral voor de kinderen (ook baby’s) tot 6 jaar. Ook is er behoefte aan speelgoed, zoals Duplo, Lego, blokken, kleurpotloden, waskrijtjes, viltstiften, kleurboeken en nog veel meer. Dat alles hoeft niet nieuw te zijn, maar het mag niet kapot zijn. Ook mag het geen speelgoed met batterijtjes zijn, want die kosten geld. Helpen jullie mee?

Jullie kunnen de spullen inleveren tijdens de viering van zondag 24 november 2019.

De werkgroep Kindernevendienst zorgt dat de spullen naar de kinderen worden gebracht.

Namens de kinderen van het Wereldhuis, alvast heel hartelijk bedankt!


Werkgroep Kindernevendienst

Dit vind je misschien ook leuk...